Insecten eten, waarom eigenlijk niet?

De vraag naar vlees neemt de komende jaren steeds meer toe en zal naar verwachting tot 2050 verdubbelen. Dit komt omdat de wereldbevolking groeit en omdat meer mensen, in bijvoorbeeld India en China, rijker worden en dan voldoende financiële middelen hebben om vlees te kunnen kopen. De uitdaging is hoe we aan die vraag naar dierlijke eiwitten kunnen voldoen en ook hoe we dat op een duurzame manier kunnen doen. Misschien zijn insecten een ideaal alternatief naast vlees, maar zijn er wel genoeg?

#genoeg

Insecten zijn snel en eenvoudig te kweken. Ze vermeerderen zich in grote aantallen en daardoor kan je in korte tijd enorme hoeveelheden kweken. Er is nog wel veel onderzoek en praktijkervaring nodig om dit op professionele wijze en tegen lagere kosten te doen. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 10 professionele insectenkwekers actief, die insecten kweken die wij kunnen eten. Een ander voordeel van insecten is dat je veel insecten in zijn geheel kun eten en je dus niks hoeft weg te gooien. Alleen bij de sprinkhaan verwijder je de pootjes en de vleugels. Maar zijn insecten eigenlijk wel wereldvriendelijk te kweken?

#wereldvriendelijk

Een groot voordeel van het kweken van insecten als duurzame eiwitbron, is dat ze zo weinig voer nodig hebben. Het voer dat ze krijgen, zetten ze heel efficiënt om naar eiwitten. Dit komt omdat ze koudbloedig zijn en een korte levenscyclus hebben. Omdat ze weinig voedsel nodig hebben, is er ook weinig landbouwoppervlakte nodig om voedsel voor ze te produceren. Bovendien kan je insecten in kratjes of bakken kweken, waardoor je er veel in een kleine ruimte kan produceren. Dat is nog diervriendelijk ook, omdat ze elkaar dan warm houden. Insecten zijn ook wereldvriendelijk te kweken, omdat ze weinig mest produceren en vrijwel geen broeikasgassen als CO2 en methaan uitstoten. Ook de hoeveelheid uitgestoten stikstof is zeer laag bij insecten. Maar zijn insecten dan gezond?

#gezond

Insecten zijn supergezond. Ze zijn qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, kip of koe. Allereerst bevatten insecten veel eiwitten. Vaak nog meer dan kippen of koeien. Vooral de krekel is zeer eiwitrijk. Ook zitten er in insecten vitaminen die erg belangrijk zijn voor je gezondheid, zoals vitamine A, B1, B2 en zelfs vitamine D. Ook vitamine B12, die je nodig hebt voor de aanmaak van rode bloedcellen en alleen in dierlijke producten aanwezig is, vind je terug in insecten. Belangrijke en gezonde vetzuren, als linolzuur en omega 3&6, zitten er ook al in. Tel daarbij op dat ze een rijke bron zijn van ijzer, zink en calcium en je snapt waarom insecten supergezond zijn. Dat is fijn, maar zijn ze eigenlijk wel lekker?

#lekker

Insecten mogen dan gezond zijn en wereldvriendelijk gekweekt worden, maar ze moeten natuurlijk ook lekker zijn. Interessant om te weten, is dat al meer dan twee miljard mensen op deze aarde zeer regelmatig insecten eten. Dat zouden ze vast niet doen als ze niet lekker zijn. Er is ook een Italiaanse chef-kok, Carlo Cracco, die het als een uitdaging ziet om heerlijke gerechten met insecten te maken in zijn twee sterren Michelinrestaurant. Wil je het in Nederland ook proberen? Dat kan. Er is een heel aantal restaurants waar je een insectenburger kan eten. Probeer het zelf eens en ontdek hoe lekker insecten zijn.

Je kunt nog veel meer informatie vinden op onze website: http://www.duurzaaminsecteneten.nl.