Goede en verantwoorde voeding zijn populaire educatiethema’s. Het thema ‘insecten eten’ valt hier heel goed in. Het eten van insecten is wereldvriendelijk, maar we durven het nog bijna niet aan in Nederland. Wij vinden het belangrijk om de jongeren vertrouwd te maken met het eten van insecten als een alternatief naast vlees. Daarom hebben we een speciaal lespakket ontwikkeld, dat eenvoudig in de les gebruikt kan worden.

Voor wie is het lespakket?

Het lespakket is ontwikkeld voor de verschillende groepen van de basisschool en voor de eerste klassen van het middelbaar of beroepsonderwijs. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende leeftijden en vaardigheden. Zo is er een pakket voor groep 1&2, 3&4, 5&6, 7&8 en het vervolgonderwijs.

Wat zit er in het lespakket?

Een lespakket is opgebouwd uit de volgende elementen:

  • Een aansprekende presentatie met toelichting voor de leerkracht
  • Insectenproefpakket, bestaande uit drie variaties met instructies
  • Een verwerkingsblad met opdrachten
  • Infographic kaarten waar je een spel mee kunt spelen
  • Poster over insecten eten
  • Quiz of kahoot met als prijs een insectenlolly
  • Folder
  • Instructies voor de leerkracht

Na de bestelling, ontvang je digitaal de presentatie. De poster, infographic kaarten en de insecten krijg je in een brievenbuspakket opgestuurd. De factuur wordt per pdf toegezonden, zodat je niet vooraf zelf hoeft te betalen. Een lespakket kost € 82,50 incl. verzendkosten.

Hoe is het lespakket ontwikkeld?

Het lespakket is ontwikkeld in samenwerking met docenten uit het basisonderwijs en met behulp van leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem en het JFC in Barneveld. Zij hebben meegeholpen om verschillende verwerkingsopdrachten te maken, waarbij we rekening hebben gehouden met de leeftijd en meervoudige intelligenties van kinderen.

Extra optie:

Insecten kweken

Zelf insecten kweken is een mooie manier om vertrouwt te raken met insecten en om de metamorfose van insecten van dichtbij te kunnen zien. Wij leveren hiervoor speciaal geprepareerde bakjes voor de kweek van meelwormen. De bakjes zijn voorzien van een begin hoeveelheid meelwormen en meelkevers. Een handleiding voor de verzorging en een boekje met verwerkingsopdrachten worden erbij geleverd.